Aerul înălţimilor e tare...

periculos, se pare, şi trezeşte ura celor pe care ai călcat să ajungi acolo.

Se pare că în ultima vreme este trendy să fii antiamerican. Cel puţin la nivelul declaraţiilor, lumea este în majoritate antiamericană. Cu gura plină de hamburgher de la McDonald's şi spălând îmbucătura cu o gură de Coca Cola, îţi dă mâna să fii antiamerican. Nu te mânjeşti cu rahatul americanilor, ce dacă MCD şi Coca Cola sunt produse eminamente americane? Noo, una se face pe lângă Oradea (Coca), iar pentru cealaltă, ingredientele vin din Austria. Se pare. Oricum, trend sau nu, ipocrizie ori idee în care oamenii cred cu adevărat, antiamericanismul nu face victime atâta vreme cât este benign.

Când însă se întâmplă chestii de genul celor din Istanbul, stai şi te întrebi cât de puternică trebuie să fie ura celor care o fac şi ce reprezintă America pentru oamenii ăia. Nu cred că are rost să te întrebi ce-o fi fost în capul lor în acel moment ori ce stă în spatele acţiunilor lor. Nu cred că merită şi nu ştiu dacă există vreun răspuns. Stai însă şi te întrebi ce le-a putut face America lor încât să o urască. Păi a democratizat Irakul cu forţa, făcându-l nu numai experimentul democraţiei americane, ci şi un câmp profitabil de dezvoltare a afacerilor. A căutat armele din Irak atâta timp până ce acestea s-au făcut nevăzute. A "debarcat" în Afghanistan şi l-a căutat pe Osama prin peşterile de acolo. Nu l-a găsit. A permis G.I.-ilor americani (şi britanici) să tortureze deţinuţii de la Guantanamo. Iar proştii s-au şi filmat în timp ce o făceau. Mă întreb câţi dintre musulmanii care au văzut atentatele de la 9/11 şi s-au gândit că totuşi nu e bine ce s-a făcut ar ieşi acum cu mitralierele în stradă, afişând o bucurie tâmpă şi total deplasată dacă s-ar mai întâmpla un masacru asemănător lui 9/11. Cred că mulţi. Mulţi dintre moderaţi au devenit radicali. Şi e greu să-i mai întorci.

O amică din UK îmi spunea o dată: All that we did during the last centurie was to go around the world, shagging people around, making them british and catholics. Se pare că americanii fac la fel, dar îi fac pe oameni democraţi şi mici americani. Şi asta nu o înghit toţi, iar cei care nu o înghit aleg uneori să protesteze în mod total imbecil şi tâmp.

3 comentarii:

  1. Anonim spunea...

    un film bun pe tema asta e Zeitgeist, merita vazut. De ce crede lumea ce se spune despre America, ca ea conduce lumea si ca presedintele American e "presedintele" lumii. Ei se baga peste tot de unde au de castigat. Noroc (sau ghinion) ca in Romania nu tasneste petrolul in gradini.  

  2. Un om...normal spunea...

    Mulţumesc de recomandare.
    Da, avem oarecum noroc în privinţa asta, altefel am trezi interesul SUA. Mai mult decât acum, cel legat de baza de la Kogălniceanu.  

  3. !nv3rt spunea...

    cauta remastered version ii mai buna
    sau uita aici
    http://video.google.com/videoplay?docid=5547481422995115331  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.