Credite

De astăzi vor intra în vigoare măsurile băncii naționale, cu scopul de a limita avalanșa de credite. Îmi place atitudinea asta: ești prost? Nu știi să îți manageriezi bugetul? Vrei iPhone și mașină, dar câștigi doar 1500 RON? Nu-i bai, teoretic poți să iei credit,dar practic nu. Că are statul grijă de tine să nu ajungi pe stradă, să nu îți ia banca apartamentul înc are stai și mașina pe care ai dat (ceva) bani din ai tăi. Are grijă statul de tine, deși unii nu ar merita. (Nu sunt atât de naiv să cred că măsurile au fost luate cu scopul de a proteja cetățenii, dar putem să ne uităm la ele și din perspectiva asta). În plus, aceste măsuri se mulează pe criza economică mondială, ale cărei efecte vor fi scumpiri, un euro mai puternic și un leu mai slab.

Pe dracu! Sunt proști ăștia, ce criză, doar se măresc salariile cu 50%, economia duduie, ne merge deci bine! Românii vor lua credite în continuare, cu siguranță că băncile vor găsi o metodă de a da bani și a satisface apetitul românilor pentru credite, produse scumpe pe care nu și le pot permite sau pe care nu le pot întreține, etc. La fel ca și aici. Nu văd ca românul să se apuce brusc de economii, de pus banii la ciorap ori în conturi.

Un alt motiv pentru care nu se vor termina creditele este că mulți români cad în capcana promoțiilor, a superofertelor și a ”2 în 1”. Întotdeauna este promoție la un frigider, la un cuptor cu microunde ori la un aspirator, iar românul și le înlocuiește des. Să nu mai vorbim de mâncarea cumpărată cu coșul plin în week-end,  de produsele de ultim moment, care nu sunt niciodată pe listă, dar care întregesc factura, că doar ”era la ofertă” sau de lucrurile pe care le cumpără omul pe principiul: ”nu-mi trebuie acum, dar e bine să-l am, că nu știu când prinde bine”.

3 comentarii:

  1. Anonim spunea...

    la birou mai vin reprezentanti ai unor banci sa ne faca diverse prezentari. numai de credite si de ofetre speciale pentru angajatii firmei vorbesc, niciodata nu au spus ca au ceva oferta la conturi de economii, cu o dobanda mai avantajoasa.
    acuma ca e euro 3.9 lei e si mai naspa, creditele se calculeaza dupa euro..fereasca dzeu sa ai credite acuma :p  

  2. Un om...normal spunea...

    Ştiu, ştiu, e nasol cu ratele în euro acum. Iar creditele în euro continuă să fie promovate încă la TV, deşi văd acum rostul acestei promovări.  

  3. Anonim spunea...

    pai daca iti faceai un credit in lei?????? cat a crescut dobanda la lei????? asta mai stii?  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.