Ura viscerala

Ma uitam aseara la meciul dintre cele doua formatii clujene si ma intrebam care este diferenta dintre suporter adevarat si fanatic, huligan sau spuneti-i cum vreti. Asta si prin prisma evenimentelor care s-au intamplat la Cluj dupa ce Dinamo a batut Steaua. Unde e limita pana la care un suporter poate merge cu iubirea si sacrificiul fata de echipa? E oare aceea in care suporterul e gata sa ia o bata in cap sau un lant peste ochi doar pentru a apara numele echipei sale, nume terfelit de adversari?
Mergand mai departe, ma intreb de ce exista ura viscerala intre suporterii echipelor din Bucuresti? De multe ori mi-am pus intrebarea daca jucatorilor marilor echipe bucurestene le pasa de suporteri chiar atat de mult cum cred acestia din urma. Ce admira suporterii? Jocul? Cum se face atunci ca isi fluiera jucatorii favoriti in timpul meciurilor, dar sunt in stare sa ia gatul oricui altcuiva care i-ar injura pe acestia? Admira jucatorii? Cum se face atunci ca ii aduleaza pe fortbalisti atat timp cat joaca pentru echipa lor, iar apoi ii urasc de moarte, dupa ce se transfera? Asta e o admiratie sincera? Admira performantele echipei? Cum se face atunci ca se bucura daca o alta echipa decat a lor castiga campionatul, atata vreme cat nu este rivala lor de moarte? Adica e bine daca a luat Clujul campionatul, atata vreme cat nu a fost Steaua.
Apoi urmeaza patronii. Sigur ca astia au interese si ca se bat cu pumnul in piept cate au facut si cate vor mai face ei. Dar NU cu ajutorul suporterilor, care insa ii aduleaza in multe cazuri. Declaratiile incendiare (facute pentru urechile suporterilor, evident)inflameaza spiritele in randul sustinatorilor echipelor, facandu-i pe acestia sa se comporte uneori irational.
Si, in cele din urma, sa nu uitam de traditionala solidaritate intre suporteri, principiul cu capra vecinului gasindu-si o foarte buna aplicabilitate aici. Adica nu ne pasa ca sunteti echipa romaneasca, ca avem si noi sanse la anul daca va comportati bine in Liga Campionilor. Nu! Ne dorim sa aveti numai esecuri si sa ne faceti de rahat pe plan international.

1 comentarii:

  1. Anonim spunea...

    Sentimentul meu după se am vazut ştirea la tv: http://micutzu.arhiblog.com/2008/05/08/ura.html

    Ar trebui luate masuri ca-n Marea Britanie pentru combaterea huliganismului.  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.