Aparentele

De ce avem in campanie politicieni care apar pe afise cu copiii/familia in brate? Vor sa transmita mesajul ca vor fi ocrotitori ai copiilor si ai celor mici? In cazul asta eu sa nu ii votez, intrucat nu am copii? Sau vor sa arate ce imiportanta este familia pentru ei? Asta merge in societatie puritane (SUA fiind cel mai bun exemplu), dar la noi nu prea intereseaza pe oameni daca primarul ori consilierul cutare are doua sau trei amante. Poate omul fara Viagra? Bravo lui! Il tin si buzunarele? Cu atat mai bine. A, nu e astupata groapa din fata blocului? Societatea de salubrizare nu a ridicat gunoiul (incluzand cei trei caini morti de vreo doua zile) de pe strada? In cazul asta e nasol! Oamenii au griji mult mai concrete, plasate in imediatul palpabil.
E doar un exemplu legat de aparente. Observ ca suntem din ce in ce mai preocupati sa mentinem aparentele, sa facem lucrurile pentru ca asa se face sau asa se cade. Sunt lucruri care se fac intr-un anume fel, si un in altul, dar sunt lucruri asupra carora fiecare poate reflecta si pe care fiecare le poate face asa cum crede de cuviinta, atat timp cat nu deranjeaza pe altii.
Cumparaturi in rate doar cu buletinul, masina luata pe credit pe 5 ani, concedii pe credit, haine de firma, toate trebuie avute pentru ca asa trebuie. De ce sa ai o plasma in casa cand ramai restant la cablu? De ce sa mergi cu VW sau cu Audi (nici alea noi), cand nu esti in stare sa iti iei un set de cauciucuri de iarna ori sa platesti o asigurare ca lumea la masina? De ce sa mergi in concediu ca sa lucrezi apoi un an, dar sa poti arata cunoscutilor pozele tale din concediu, facute si alea cu o camera luata pe credit? Esi imbracat tot in Nike, Adidas (neapart albe, la care asortezi pantofi negri) sau ai un costum Gucci cumparat de la cineva care fura in Spania? E OK, dar in momentul in care nu ai bani de un gel de dus si puti de la o posta cand ma apropiu de tine...
Facem lucruri pentru altii, ne ghidam dupa cum ar trebui sa le facem ca sa placa altora, dar uitam de multe ori sa le facem sa ne placa noua. In primul rand.

5 comentarii:

  1. Anonim spunea...

    cat adevar: "cumparat de la cineva care fura in Spania"
    cat adevar!!  

  2. Anonim spunea...

    de ce?

    pe vremea când am dar eu primul vot, eram la liceu, şi într-o clasă paralelă învăţa fiul unui candidat.

    reacţia unui coleg de al meu, când a auzit la radio propagandă pentru tatăl colegului nostru a fost:

    "cum să îl votez mă' pe ăsta, că nici fiul nu a ştiut să şi-l crească şi, ia auzi, cum el ne promite creştere economică?!"  

  3. Un om...normal spunea...

    @micu'tzu: serios, nu ti se pare o discrepanta cam mare intre cei care afiseaza pretentii (care nu au un suport real) si modul inc are se comporta.
    @fanita: da, ai dreptate. Nu esti in stare sa iti faci ordine acasa, dar vrei sa faci ordine intr-un oras...  

  4. Anonim spunea...

    pentru ca multi oameni cumpara sau poarta lucruri ca sa dea bine fatza de altii, nu conteaza ca ei au plasma dar e un mileu si un peste de sticla pe ea, sau ca au mercedes si umbla cu un sfert de rezervor de benzina si sta inca cu parintii ca sa poata plati rata...  

  5. Un om...normal spunea...

    Asta cu mileul e buna:) nu am vazut de mult timp mileu, dar cred ca mai sunt case unde se mai poarta.  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.