Overdraft

Citeam la Zoso un post despre credite, urmat apoi de inca unul care dezvolta subiectul. Totusi, se pare ca un subeict a ramas necoperit, adica acela al creditelor cu buletinul pentru produse de uz casnic. Sincer, nu stiu daca se mai practica acest tip de credit, dar cred ca a fost una dintre cele mai inselatoare forme de publicitate din ultima vreme. o multime de puncte si precizari scrise foarte marunt la subsolul paginii, o multime de conditii neprecizate in reclama si asa mai departe. Am fost sa ma interesez (doar asa, de curiozitate, nu aveam nevoie de nimic in acel moment) la Altex cu privire la acel credit. Pe langa dobanda care era, evident, mai mare decat cea scrisa cu cifre de o schioapa in reclama, mai existau o groaza de alte limitari si conditii: suma obiectelor sa nu depaseasca 20 de milioane lei (vechi), numar de telefon de la firma pentru verificare si declaratie pe proprie raspundere cu privire la venit, si altele. Acum, nu zic ca nu era corect sa se procedeze asa, spun doar ca afara-i vopsit gardul, intauntru-i...creditul :)
O alta chestie care am observat ca prinde din ce in ce mai mult este overdraft-ul. Adica descoperirea la salar. Adica o tampenie si o gaura neagra, daca nu e folosit cum trebuie. Banca iti da un credit (nu un card de credit, ci o suma pe cardul de salar, echivalenta cu x salarii), dar trebuie sa fii constient ca dobanda este imensa la acel fel de credit. E rapid, intr-adevar, dar daca iei 3 salarii si le folosesti fara cap, iti trebuie o groaza de timp sa le pui la loc si sa te redresezi. Si de fapt, te afunzi din ce in ce mai tare si ai dobanda la dobanda si tot asa.
Cardul de credit este un alt tip de credit ce are priza la romani. Am un salar de 10 milioane (vechi), dar pot sa ma dau mare cu 14 carduri: de la Sensiblu, de la celalata farmacie rapciugoasa din colt, cardul de salar, de la metro, de la ... si cardul VISA (neaparat!!) de credit. Adica, uita, am bani si am card de credit! Pe care il folosesc si pentru care platesc apoi n-spe luni!!

Powered by ScribeFire.

0 comentarii:


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.