Zice aici că elevii de liceu vor studia ca materie opţională istoria comunismului.
Nu ar fi un lucru rău, dar cred că ar trebui început cu un studiu teoretic al comunismului, cu un studiu al ideilor şi filozofiei/teoriei comuniste, spre a se vedea motivaţiile şi doctrina care alimentau sistemul. Mai mult, cred că nu ar strica o introducere în istoria comunismului, cu accent pe modul în care a apărut şi a evoluat în România (diferit faţă de alte state, Iugoslavia, spre exemplu, orientat spre un comunism cu o puternică tentă naţionalistă). Altfel, liceeni de azi (care nu au apucat deloc perioada) vor rămâne doar cu ideea că a fost rău în comunism, aşa am auzit de la bătrânii mei.
Nu în ultimul rând, trebuie ţinut cont de încă un aspect. Recentă şi încă dureroasă din multe puncte de vedere, istoria comunismului va lăsa loc, invariabil, opiniilor personale, punctelor de vedere ale dascălilor, care dacă nu sunt prezentate ca atare (adică puncte de vedere, nu sentinţe) pot vicia actul pedagogic.
Tinerii din ziua de azi (majoritatea) ar trebui să înveţe în primul rând ce înseamnă ordinea, respectul şi autoritatea. Ar trebui să înveţe bunul simţ, limitele şi abia apoi ar fi îndreptăţiţi să ceară. Din păcate însă, de prea puţine ori îi pregăteşte şcoala pentru viaţă.
Etichete: comunism, profesionalism, scoala, sistem de invatamant, viata
am luat de curand seria "Liceenii" ca sa le revad cu copiii mei. mi-au colorat tineretea, mi-au amintit si acum de acei ani, insa am fost destul de tulburata, vazand filmele in ordinea aparitiei lor, cat de mare este schimbarea dupa revolutie! cum spuneai, copiii nu mai au modele, traiesc in haos, intr-o lume care nu mai are valori si principii. in care putere= bani indiferent cum sunt ei obtinuti. in care prostia si mediocritatea apar pe toate canalele ca modele de urmat. de vulgar, nu mai zic... fete care se marita cu barbati care au de 3 ori varsta lor, te apuca greata! ce sa mai zic? ne luptam cu morile de vant....
O, da, Liceenii a fost un film foarte fain şi, deşi nu am prins perioada comunismului în liceu, ci la şcoala generală, mă uit tot timpul cu plăcere la filmul acela. Acum banii contează şi cum să faci bani este singurul principiu valid. Cât despre femeile alea, poate că îi iubesc pe bunicii (pardon, soţii) lor.
n-ar fi un lucru rau dar nu in actuala organizarea a invatamantului.
materia ar fi prea voluminoasa astfel ca un "tome"de peste ~1000 de pag nu stiu cine ar citi si mai ales cine ar intelege ceva la varsta liceului .
Sa nu uitam ca e o literatura impresionanta (ptr teorie-platon. thomas morus. campanella. saint simon, karl marx. engels, lenin , trotki,babeuf, bazard,jean paul sartre, raymond aron{a militat impotriva doctrinei socialiste} apoi "rodul" toriei aplicate-hannah arendt,soljenitan ,dinu giurescu -despre inceputurile "regimului popular" in romania si multi altii care ar trebui sintetizata , si "sa sparie gandul" vorba cronicarului moldav.
o sinteza de ~200 pag. nu cred ca ar rezolva ceva.
cu a 2-a parte sunt de acord insa si acolo trebuie sa acceptam ca traim in societatea capitalista(max weber protestantismul si etica capitalista, care explica unde suntem si azi)in care conteaza castigul si numai castigul material.
De altfel ai scris chiar tu , exemplificand-mersul la mall- acesta obesesie a omului modern shopping-ul.
Daca l-ai studiat pe horia roman patapievici, arnold toynbee sau djuvara )cu al sau -civilizatii si tipare istorice) atunci stii ca in civilizatia occidentului in care ne traim cultura ,educatia morala,etica ,scola ,imbogatirea vocabularului , purtarea unei conversatii(cele de care vorbea alexandru "conu alecu" paleologu) nu "profitabile" .
Acum omul trebuie sa aiba repede o specializare sa munceasca pana moare si in scurtul timpul liber(ca aia din deutschland au 2-3 slujbe si sa faca "dezmat", scuze deconectare ar fi un eufemism politicaly correct(de regula in week-end)in general sex. shopping, bautura si multa mancare semi-preparata .
de citit,de respect,de o comportare civilizata(de o comportare de "nobil" nici nu poate fi vorba !!!(exceptie facand mediul academic si
cativa printre care vad ca te aflii si tu .
o zi buna si scuze ca am exagerat cu scrisul.
p.s imi place ca uneori si propui ceva nu doar critici cum face toata lumea care nu gandeste.
ca e optonala iti zic eu ca n-o sa aleag nici dracu asa ceva .Toti prefera sport sau "educatie pentru sanatate" ca asa ii zice, ca la termenul de sexologie s-ar putea rusina fetele inocente si virgine din liceu :))
@Anonim - nu ai exagerat cu scrisul, ai spus doar ce ai avut de spus. Mulţumesc pentru aprecieri. Ai dreptate, partea cu teoria ar fi exhaustivă şi nu se poate epuiza rapid, dar ar trebui parcă nişte noţiuni introductive totuşi. Măcar pentru a prinde gustul...
@Care fete s-ar ruşina. Sunt multe din alea? :))
Vreo 3... si alea-s urate :))
Tinerii din ziua de azi n-au nicio vina...ei s-au nascut si au crescut intr-o perioada cand adevaratele valori au fost calcate in picioare. Copiii nostri au fost martori la dispute pentru putere,devenind apoi victimele schimbarilor din rau in mai rau.Ei vad ca modele in viata pe cei cu care ,din pacate suntem intoxicati zi de zi prin mass media...cei ce traiesc bine,nu ca parintii lor.Copiilor nostri le este demonstrat ca totul se poate cumpara,ca banii sunt singurul tel...Si-atunci de ce ne miram c-au indraznit sa copieze la Bac...de exemplu?De cine sa le fie rusine? De profesorii care s-au bucurat ca elevii au facut cheta?Copiii sunt produsul societatii in care traiesc...q.e.d.
Anca, nu am negat asta niciodată. Cu atât mai puțin cu cât, la rândul meu, observ că din ce în ce mai mulți părinți își învață copiii să dea din coate, să ajungă în față cu orice preț și să calce peste cadavre. Ceea ce spuneam este că, poate, cu o privire corectă (pe cât posibil) asupra trecutului, detașată și obiectivă, vor aprecia schimbările și vor învăța să aibă grijă de ceea ce ai ayi și li se pare că li se cuvine.