Aspecte practice

Să ne gandim la o chestie. Noi ne mandrim că suntem un popor tolerant, că nu avem nimic cu nimeni (exceptand ţiganii, dar asta este altă poveste) şi că oricine este binevenit la noi atata vreme cat işi vede de treabă. Mi s-a spus că era la fel şi aici acum vreo 25 sau 30 de ani, cand au început să fie invadaţi de imigranţi. Întai au început să vină cei din fostele colonii ale Franţei, care au fost relativ bine primiţi, pentru că ştiau franceza şi erau dispuşi să facă munci pe care francezii nu mai erau dispuşi să le facă la un moment dat. Oarecum asemănător cu turcii din Germania pana la un punct.
Partea mai nasoală a început acum vreo 15 ani, cand au început să vină imigranţi din alte ţări africane, care nu prea ştiau franceza şi nici nu erau dispuşi să muncească orice, care s-au instalat la perifieria oraşelor şi au început să facă tot felul de acte antisociale, pe vremea cand ţiganii noştri erau aproape necunoscuţi aici. Atunci, francezii nu au moa fost la fel de toleranţi. Au zis dehors avec les blacks, adică în afara oraşelor cu ei. Şi le-au făcut un fel de tabere, care acum sunt de fapt cartiere întregi de blocuri unde se vorbeşte orice altceva decat franceza, unde se sacrifică în baie capra şi unde antenele parabolice sunt pe blocuri la fiecare fereastră, pentru a prinde posturile de acasă. O parte din aceşti imigranţi primesc ajutoare de la stat şi de la bugetul local. Într-o zonă unde şomajul de de peste 30%, acest lucru nu e prea bine văzut. Industria vinurilor e în declin, construcţiile nu sunt bine plătite, aşa că localnicii nu prea găsesc de lucru. Şi cand văd la Maison de location et des alocations că marocanul ori algerianul le ia casa de la primărie şi are prioritate şi la alocaţii, se cam enervează pe blacks şi melons (arabi în limbaj depreciativ).
Apoi sunt albanezii şi bulgarii care le fac probleme şi care strică piaţa muncii, atata cat este. Romanii sunt văzuţi relativ OK aici, sunt vreo trei la echipa de rugby locală, care joacă în divizia a doua, şi vreo caţiva care şi-au deschis afaceri în oraş după ce au părărsit Legiunea Străină, al cărei sediu e în Nimes. Am fost la un bar de acest fel, am vorbit cu proprietarul, care mi-a spus că romanii nu sunt văzuţi mai rău sau mai bine ca în alte zone ale Franţei, şi că aenţia este concentrată asupra albanezilor şi a bulgarilor. Care, chiar la începutul săptamanii au avut o reglare de conturi folosind arme de foc.
Cu toate astea, singurl cerşetor pe care l-am văzut aici era roman. Nu ţigan, ci roman.

1 comentarii:

  1. Anonim spunea...

    Normal ca era roman - tiganul fura iar romanul cerseste!  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.