Cand scoala avea valoare

Nu va fi un post din acesta, desi se leaga tot de scoala. Nu de scoala propriu-zisa, ci de valaoarea educativa a scolii in seocietate> Adica de ceea ce scoala ar trebui sa ii invete pe tineri pentru viata. Nu orele de romana ori matematica, latina plictisitoare ori chimia fara aplicatii practice. E vorba de bunul simt. Fara indoaiala ca multa lume spune ca bunul simt nu se invata de la scoala, ca bunul simt se invata in familie, cei sapte ani de acasa contand cel mai mult in acest sens. Da, e adevarat, insa atunci cand mergi la scoala si ti se spun anumite lucruri, over and over, atunci cand ti se repeta faptul ca nu esti un animal si nu poti trai de unul singur in societate, atunci cand ti se spune mereu ca trebuie sa te supui anumitor reguli, tot se leaga ceva de tine, chiar daca cei sapte ani de acasa lipsesc.
Situatia concreta care m-a adus la acest post este urmatoarea:
Ieri am iesit la o plimbare si in fata unui bloc era o gradinita destul de bine ingrijita, cu ceva trandafiri, ceva liliac si inca alte flori. Doi copii (am aproximat eu ca erau prin clasa a saptea) s-au apucat sa rupa niste trandafiri. Desi nu era un gest frumos, nu cred ca ar fi comentat nimeni daca ruptul trandafirilor nu era insotit de comentarii de genul sa-mi bag p***, ia ce trandafiri faini, hai ca ii iau eu ca nu le trebuie la bosorogii astia trandafirii aici si ia-l si pe celalalt, ca daca comenteaza careva ii f**** in gura.
Nici atunci nu s-a legat nimeni de faptul ca baietasii rupeau trandafirii, ci unul dintre locataria iesit strigandu-le sa nu rupa intreaga tufa de trandafiri, ca e pacat si ca nu o sa mai fie la anul.
Ce-a fost la gura copiilor, nu se poate povesti. Incepand cu trimiteri la origini, referiri la varsta si la diferenta de generatii (desigur, nu elegante) si pana la "du-te-n casa, ba p***, ca esti obosit si te cauta moartea acasa", toate le-am auzit.
Atunci am auzit din partea omului o chestie care m-a determinat sa scriu aceste lucruri: nu va e rusine, asa va invata la scoala?. Omul stia, era obisnuit probabil de la generatia lui, ca la scoala trebuie sa te invete ca nu e frumos sa comentezi si sa ai o atitudine lipsita de respect fata de cei mai in varsta, ca nu e frumos sa injuri si ca trebuie sa te comporti civilizat.
Baietii au ras si si-au continuat recitalul. Mi-a venit sa le aplic vreo doua dupa cap, m-am abtinut insa si in loc de asta le-am zis sa se potoleasca si sa dispara. La interventia mea (si a altor locatari mai tineri care erau in zona si care isi frecau deja palmele) baietii au batut in retragere, nu inainte de a mai arunca vreo doua injuraturi.
Imi aduc aminte ca si atunci cand eram eu copil si mai faceam cate o tampenie (nu asa de groasa si lipsita de respect)ne ziceau oamenii mai in varsta: nu va e rusine? Asa va invata la scoala? Las' ca stiu la ce scoala mergi si o sa vorbesc cu diriginta ta! Adica tocmai ceea ce spuneam de la inceput: daca acasa nu te invata parintii ceea ce trebuie/nu trebuie sa faci, o sa te invete scoala!
Cu riscul de a parea retrograd ori cu mentalitati invechite, consider ca aceasta valoare a scolii, cea de educatie pentru viata, s-a pierdut. Si e pacat.

8 comentarii:

  1. Anonim spunea...

    Foarte interesant articol.
    Din pacate, valoareea scolii a disparut.
    Acum scoala este loc de etalare a telefoanelor mobile, ipodurilor, hainelor scumpe. Nu se mai invata nimic.Elevilor li se preda un morman de informatii. Trebuie sa invete comentarii pe de rost. Iar multi profesori isi obliga elevii sa fac meditatii cu ei, daca vor sa aiba medii mari sau sa treaca clasa.Acesti elevi sunt viitorul nostru si scoala inseamna viitor. Daca astfel arata scoala, in tot ce inseamna ea, viitorul tarii este sumbru.Este trist ce se intampla.
    Ati avut profesori buni la scoala? Va dadeau cu rigla la palma si va trageau de urechi, sau va explicau daca nu ati facut ceva bine? Va dadeau note mici sa faceti meditatii cu ei, sau erau corecti?
    Mult succes!  

  2. Anonim spunea...

    hehehe
    ce mai era şi cu numărul de matricol  

  3. Anonim spunea...

    Cat eram noi de cu bun simt! Bateam mingea in spatele blocului iar cand unul din vecini ne ocara...roseam pana in varful urechilor, nu era nici discutie sa ripostam, desi nu aveam unde sa ne jucam, dar daca omul avea migrene...
    Tinerii de azi nu mai asculta nici de profesori nici de parinti...asta pornind de la aplicarea gresita a mentalitatii potrivit careia parintii si copiii trebuie sa fie in primul rand prieteni... ei bine, acum se cam trag de sireturi! Adica noi cand ne strigau parintii sa mergem in casa, ne suparam, dar executam "ordinul"! Copiii de azi trag o injuratura murdara si isi continua "treaba"...  

  4. !nv3rt spunea...

    haha diana ai imbatranit cati ani sunt diff intre noi 4 nu si spui ca pe vremea ta era mai bine tu spui cum te comportai tu ca fata nu in general cum se comporta copii pe atunci cred ca baietii nu chiar roseau cum ai spus tu cand tipa unu la tine cel putin eu nu am fost asa de timid ,imi amintesc cand mi-a spart mingea ca am dat-o la el in balcon cu toate ca i-am cerut scuze ,m-am enervat si am aruncat o fumigena din mingi de ping-pong la el in sufragerie hahahahahah cred ca si acum mai se simte mirosu de plastic ars  

  5. Anonim spunea...

    @!nv3rt - ei, dragul maicii, in urma cu 15 ani cand bateam mingea in spatele blocului... nu stiam noi sa injuram asa ca si acum, nu ne lacuiam unghiile cu negru, nu aveam calculator si net, nu aveam de la 4 cercei in sus in urechi...nu eram atat de maturi la 10 ani... dar uite ca tu ai fost un copil precoce ...  

  6. Un om...normal spunea...

    @!nv3rt - faceam si noi lucruri din astea cu vecinii care ne enervau, mai legam usile cu sarma si bateam la ele, si vecinii trageau de ele si nu se deschideau, ori puneam bete de chibrit in lacat ca sa nu se deschida garajul, dar astea sunt parfum pe langa ce fac copiii din ziua de azi. Pun pe drumuri politia cu telefoane la 112, bat profesorii, mimeaza acte sexuale la scoala, injura si NU AU PIC DE RESPECT pentru ceilalti. Asta e mai nasol, dupa aprerea mea, lipsa de respect fata de autoritate (autoritatea conferita de varsta sau de statut).
    @anonim: am luat si eu peste degete cu rigla. Am fost abuzat, deci dau in judecata scoala. :))  

  7. Un om...normal spunea...

    @micutzu: am uitat chestia cu numarul matricol. iar la fete era si cordeluta obligatorie.  

  8. Anemari spunea...

    Bun articol. Din pacate multi elevi nu cunosc notiunea de respect, de multe ori imi este jena ca fac parte din adolescentii de azi...nimeni nu iti mai cere sa ai 10 pe linie dar macar bun simt, ca vorba aia, vorba dulce mult aduce dar nu ai cu cine sa te intelegi. Deja m-am obisnuit cu elevii de clasa a 5-a sa fluiere dupa fete de 17, 18 ani, cei de clasa a 2-a sa te injure ca la usa cortului doar pt ca este cool. Oo da. Pe mine ma deranjeaza si atitudinea parintilor, sunt delasatori, stresati, enervati, obositi de problemele zilnice, ii dau copilului bani pe mana si se cam spala de toate obligatiile, iar profesorii..suna ciudat daca spun ca unii mai bine nu vin la ore decat sa fie facuti cu ou si otet?  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.