Voluntariat

Ce ești bă? Voluntar? Ce, ești prost, hai să mergem la o bere, ce te tot duci să lucrezi cu ăia? Nu îți iese nimic, și așa!
Cam asta era reacția multora, și încă este, la auzul veștii că unl sau altul este volutar pentru o organizație, la un ONG sau în cadrul vreunei acțiuni. Voluntarul este văzut ca cel care poate face cafeua, ca cel care aduce diferite chestii, cel căruia i se dă de lucru cât poate duce. Că oricum nu este plătit. Nasol, asta duce la îndepărtarea multora de acțiunile care ar avea nevoie de voluntari, începând de la lucrul cu copii/bătrâni până la ecologizarea unor zone verzi.
Nu există, din păcate, ideea de a da înapoi comunității ceva din noi, din ceea ce avem - în acest caz puțin timp liber. Chestia cu nu îți iese nimic e din nou adevărată, la prea puține firme contează că faci voluntariat atunci când te angajeză. Eventual se gândesc că ai avut prea mult timp liber și nu ai știut ce să faci cu el.
Pe de altă parte, am observat că a fi voluntar e trendy printre copiluți acum, dar treaba asta trece la fel ca și purtatul balerinilor. E cool, e frumos, dar o facem numai ca să arătăm bine.
În tot acest timp, cei care vor cu adevărat să facă ceva, să fie voluntari pentru o cauză serioasă, să își sacrifice o parte din timpul liber, din job sau din banii personali ca să dea celor defavorizați ceva din ceea ce ei au în plus, întâmpină greutăți.
Pornind de la acest articol.

3 comentarii:

  1. Anonim spunea...

    voluntariatul la noi se mai numeste si practica. faci putin voluntariat pentru experienta si apoi semnezi un contract adevarat.  

  2. Anonim spunea...

    Ma apucase si pe mien la un moment-dat voluntariatul, dar recunosc ca singurul motiv pentru care ma duceam era coordonatoarea proiectului care arata chiar bine :))  

  3. Anonim spunea...

    DeBlog - măcar ți-a ieșit ceva...mă refer la voluntariat, bineînțeles :))  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.