Continuând articolul acesta şi pe acesta, m-aş opri puţin asupra a ceea ce nu ne învaţă facultatea. Nu ne învaţă să gândim pentru noi. Ne învaţă în schimb să gândească alţii pentru noi. Nu ne învaţă să ne argumentăm părerile şi nu dezvoltă spiritul contradictoriu. Ne învaţă că ideile celor mari sunt bune şi trebuie luate ca atare. Nu ne învaţă respectul pentru ideile altora, orice convorbire în contradictoriu se va reduce invariabil la un monolog la un moment dat. Nu ne învaţă că un discurs sau o prezentare, oricât de aride ar fi ele, pot fi făcute interesante dacă discursul nu se transformă în simpla lecturare a unor foi.
Facultatea ne învaţă însă şi câteva lucruri. Ne învaţă să avem aşteptări, de cele mai multe ori neconforme cu realitatea. Nu ne învaţă să ne evaluăm corect şi să fim realişti, dar ne învaţă că trebuie să avem, imediat după ce ne vedem cu diploma, cel puţin un post de conducere, dacă nu manager general. Odată obţinut acel post, stilul de management este, în mod evident, restrictiv şi coercitiv, că doar nu e nimeni prost să să spună subalternului E OK, ai făcut bine! Eventual va spune Trebuia să mai faci...şi ...! Aşa se conduce, ăsta e stilul!
Scriu acest post la (relativ) multă vreme după absolvirea facultăţii, pentru că abia acum am învăţat multe din lucrurile de mai sus. Le-am învăţat pe pielea mea, the hard way!
Etichete: facultate, ganduri, personal, sistem de invatamant
daca ne gandim (asa cum ai spus tu) la modul in care se desfasoara activitatea la un angajat privat, cred ca lucrurile ce le invatam in facultate ne pot garanta postul pentru mult timp, fiind pupincuristi avem spatele asigurat.
E adevarat. Deci totuşi, facultatea ne învaţă cum să ne menţinem serviciul. Mulţumesc pentru concluzie :))
incearca numai sa nu zici nicodata "ai facut bine", ci doar "mai trebuia si asta... si asta"! ;))
sa imi zici ce s-a intamplat la vreo doua luni dupa ce ai tinut-o tot asa? :P ;))