Odată cu terminarea campaniei electorale şi cu alegerea primarilor, scena politică pare a fi, din nou, neinteresantă şi aridă pentru cetăţeanul de rând. Pânăa cum câteva zile, când un anunţ a zguduit electoratul. Ion Iliescu nu va mai candida la parlamentare. Vai, ce jale şi ce stupoare pentru electorat, mai ales cel din mediul rural, bazinul electoral prin excelenţă al PSD.
Am renunţat de mult timp să cred că în România scena politică se împarte în partide cu doctrine clare, în partide de stânga şi de dreapta. Şi asta nu pentru că nu ar exista aceste doctrine, bine definite, ci pentru că oamenii care le susţin nu au calitatea necesară pentru a se încadra în ele. Cum poţi să înghiţi ani de zile flegmele adversarilor politici, după care să te superi brusc pe ai tăi, să spui că nu te mai regăseşti în doctrina partidului şi să pleci fix la cei care te scuipau în gură acum o săptămână? Ăsta e exemplu de verticalitate politică, de politician care se conduce după o doctrină anume, şi nu după interes? Nu, e exemplu de fripturism, de oportunism politic şi nu în ultimul rând (de fapt, în primul rând) de totală desconsiderare a electoratului.
Anunţul lui Ion Iliescu de a nu mai candida pune într-o poziţie destul de delicată PSD-ul în acest moment. Lipsa acută de reprezentanţi de marcă (la nivelul imaginii) din PSD se va răsfrânge asupra rezultatului alegerilor. Votul uninominal, soluţia salvatoare la un moment dat, pare a se transforma tot mai mult în bâlci politic şi cacealma. Probabil că vor ajunge în parlament persoane cu notorietate, dar absolut incapabile pe plan politic (Gigi Becali, spre exemplu). Figură reprezentativă a PSD, chiar cu imaginea şifonată în ultima vreme, figură emblematică a politicianului sărac şi cinstit, Iliescu nu va mai candida, dar probabil că nu va renunţa la aranjamentele şi sforăriile din spatele scenei, va conduce încă partidul, chiar dacă nu formal. Că cine altcineva să îl conducă? Geona? Să fim serioşi.
Decizie întârziată (mult), dar în acelaşi timp salutară, hotărârea de a nu mai candida ar putea să atragă ceva electorat către PSD, electorat pentru care până acum PSD reprezenta partidul tătucului Iliescu. Pe de altă parte însă, lipsa acestei decizii la momentul potrivit a îndepărtat o parte a electoratului PSD, care s-a săturat probabil de aceleaşi figuri ale partidului şi de acelaşi discurs. Destul de obosit, fără dorinţa adevărată de reformă şi fără o reală deschidere spre populaţie, ci mai degrabă cu accente populiste şi demagogice.
Etichete: cometarii, ganduri, politic, politicieni