Sine ira et studio

Adica fara ura si partinire, asa ziceau romanii ca trebuie judecata orice neintelegere, pricina sau orice proces, lasand zeii (dreptatea divina) sa arate de partea cui este dreptatea.
M-am uitat ieri la documentarul despre viata Ceausestilor, avand curiozitatea sa vad daca va fi unul care va prezenta in mod obiectiv ceea ce a facut si nu a facut, ceea ce a fost si mai ales nu a fost in Romania in anii aceia. Biografia a fost putin nuantata, caracterizata de stilul pragmatic al documentarelor bine facute, adica s-au prezentat doar aspectele care, intr-un fel sau altul, sunt relevante pentru publicul larg (modul in care a dobandit convingerile de stanga, saracia din familie-motiv pentru luxul de mai tarziu samd). Ceea ce nu mi-a placut insa a fost faptul ca politica externa a fost neglijata. Departe de a fi un geniu, Ceausescu a fost totusi abil in unele privinte, iar condamnarea invaziei Cehoslovaciei a fost "his finest hour", la fel si vizitele in SUA sau vizita lui Nixon in RO.
Poate ar fi trebuit amintite si acestea. Macar in trecere.


Powered by ScribeFire.

2 comentarii:

  1. Anonim spunea...

    In primul rand Ceausestii ar fi murit si daca nu s-ar fi gasit un temei legal sa fie incriminati; facusera prea mult rau unui popor destul de mare incat sa nu il poata subjuga cu forta si amenintarea, asa ca nu poate fi vorba de un proces fara ura si fara partinire;
    In dolilea rand, politica externa per ansamblu a fost un mare esec; a acordat imprumuturi multor tari din lumea a treia; uite aiciun link gasit la repezeala pe google cu datoriile
    si sa nu mai vorbim de insula serpilor sau de metoda de acordare a creditelor altor state..cu luatul curentului si productia exclusiv interna care genera cozi de la 4 dimineata;
    De actiunile laudabile ale Ceausestilor in plan extern nu stiu nimica, poate datorita faptului ca nu au prea fost sau, cum zici si tu, au fost musamalizate pe fondul oprobiului pe care si l-au atras.  

  2. Anonim spunea...

    Alex, nu ma indoiesc de faptul ca politica ECONOMICA a RO pe plan externa a fost un dezastru. Consecintele le-am simtit cu totii in plan intern. Multumesc de link. Util articol pentru documentare ;)
    Cat despre "fara ura si partinire", ziceam ca eram curios daca strainii vor prezenta documentarul in felul asta. Daca nu am zis asa, sa stii ca asa vroiam sa zic:))  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.