Gramatica


In ultima vreme am avut timp si dispozitie sa citesc mai mult decat o fac de obicei, si nu pot decat sa ma declar uimit de numarul, dar mai ales de gravitatea greselilor de gramatica (si de exprimare) care apar in multe materiale. Da, e OK sa poti scrie ce vrei tu, dar macar incearca sa scrii corect, fara sa agresezi bunul simt al cititorului. Si inteligenta lui. Pentru ca, de cele mai multe ori, un text scris prost te oboseste si nu ai chef sa il citesti pe tot. Chiar daca ideea e buna.
Sa fi sau din cotra ar fii, face-ti (voi), miau (ca pisica) in loc de mi-au - invatati (sau sa zic invata-ti??) sa scrieti. Nu mai vorbim de membri, care pune mari probleme.
Sensurile cuvintelor raman pentru multi o enigma, altfel nu se explica expresii precum mijloacele mass-media si altele din categoria aceasta.
Apoi, vine hipercorectitudinea: am aflat ca se scrie cu a si nu cu i, asa ca scriam sant si andulcit in loc de sunt si indulcit.
Deci, spus la inceputul fiecarei fraze, sau decat folosit in contexte total aiurea (Stiu decat prima parte) completeaza tabloul ignorantei. Decat se foloseste in constructii negative (acelea cu NU) !!
Nu toata lumea are timp si interes sa se documenteze, dar bunul simt poate sa dicteze, de multe ori, forma corecta. Daca acesta esueaza, uitati aici. S-ar putea sa va ajute.
Sper ca nu vam plictisit prea mult cu postul acesta. Vroiam doar s-a semnalez greseli care le face-ti in mod curent voi, cei care nu stiti scrie. Studia-ti, pune-ti mana pe o carte si, o sa srie-ti mai bine si corect. Decat atat vroiam sa zic la toti.



Powered by ScribeFire.

3 comentarii:

  1. Monica spunea...

    ar mai fi si "noi tot curatam", de la final.
    mi-i si imaginez organizati pe ture, tot curatand si tot curatand.
    Tot ei, sireacii:)  

  2. Un om...normal spunea...

    Asta imi scapase. Dar e buna...Cat despre efortul de imaginatie, trebuie unul serios.  

  3. Monica spunea...

    a nu se uita ca disperarea i-a facut sa scrie povestea asta!  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.