Ignoranta sau kak izvestno

Stateam de vorba ieri cu un cunoscut de-al meu care inspector-sef prin ceva agentie teritoriala legata de agricultura. Omul merge pe la tara deseori, si are contacte cu oameni din toate categoriile sociale de prin sate, de la primar si cei din consiliu, pana la oamenii simpli, fara putere de decizie. Imi povestea ca dupa vreo 15 minute de discutii, in 90% din cazuri oamenii incep sa ii spuna trebuie sa dati o lege ca sa... sau cand va intoarceti la Baia Mare, faceti ca sa..., toate lucruri care nu stau in puterea lui. Aici vine partea interesasnta: dupa ce omul le explica ce poate si ce nu poate face, cum stau treburile si cam cum se naste o lege, raspunsul e, invariabil: nu se poate, faceti cumva sa fie bine, ca stim ca puteti. Si din nou explicatii, si din nou raspunsul stereotip: stim ca puteti sa faceti....

De aici trag urmatoarele concluzii:

Din pacate, masa mare, a oamenilor simpli, e inca foarte usor de manipulat. Sigur ca nu am descoperit eu gaura de pe covrig in momentul in care afirm asta, dar credeam ca oamenii s-au mai destpetat si nu au trecut de stadiul acela de idealism-heirupist in care se poate face totul pe genunchi, la o bauta ori pe un colt de masa. Chestia e cu atat mai nasoala cu cat suntem in an electoral, iar gogosile si minciunelele vor fi inghitite pe nemestecate de masa votantilor. Si se stie ce fel de bazin electoral il constituie mediul rural...

Romanul nu vrea sa stie altceva decat stie el. Degeaba explici, degeaba te sfarmi sa areti cum sta o treaba sau alta, romanul stie ca exista o cale si gata. Daca nu se poate rezolva prin acea cale, improvizam cumva, facem sa fie bine si ne conducem dupa merge si asa. Observatia cu gaura pe covrig e valabila si aici, dar speram ca acesti ultimi ani sa il mai cizeleze pe cetateanul de rand, sa ii arate ca acelmerge si asa e aplicabil pana la un punct, dupa care nu mai merge asa ci merge dupa cum trebuie sa mearga. Ca o paranteza, aici s-ar putea include si cei care inca mai cred in premii fabuloase pe internet, castigate printr-un click, in scheme de imbogatire rapida de tip Caritas, in excursii in jurul lumii cu 100 de euro si in sondaje/corespondenta prin email cu banca, corespondenta in care se cer date legate de card.

Romanul inca se bazeaza pe stravechiul kak izvestno (se zice, se aude in limba rusa - sper ca nu ma insel). Zvonul si radio sant sunt surse importante de informare pentru multa lume. Ca o completare la cele spuse mai sus, acelasi cunoscut de-al meu imi spunea ca majoritatea dialogurilor in contradictoriu cu oamenii de la tara pornesc de la fraza Am auzit de la Mihai/Florica/vecinul ca.... Or fi adevarate multe din cele auzite, dar nu se poate sa deschizi o discutie in contradictoriu si sa iti sustii un punct de vedere bazandu-te doar pe lucruri auzite din gura lumii.

4 comentarii:

  1. Anonim spunea...

    haide bre ca merge
    daca nu merge inseamna ca nu vrei sa ma/ne ajuti

    si catre altii:
    n`a vrut ca nu i`am dat nimik  

  2. Un om...normal spunea...

    Da, merge, merge :)  

  3. Anonim spunea...

    cam ai dreptate. problema survine când candidaţii dau pomeni electorale şi în cadrul acelor acţiuni ţin şi cuvântări pesonale de gen:"vă dau un garden party, votaţi-mă! ". asemenea practici sunt ilegale.  

  4. Anonim spunea...

    După principiul: Lasă-l să dea, că io tot cu cine vreau votez!

    Şmecheria e că, fără să-şi dea seama, gloata e "cucerită" si iese cine trebuie  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.