De cand incepem sa intelegem lucruri, ni se spun diferite maxime ori perle ale intelepciunii populare cu privire la poporul roman. Ba ca romanii s-au nascut din daci si romani, ba ca romanul s-a nascut poet sau ca fratele romanului este codrul. Sa vedem.
Romanul s-a nascut poet - asa, e, dar se pare ca un poet foarte prost daca stam sa ne uitam la versurile cantecelor actuale. O fi fost adevarat la un moment dat, dar nici baladele ori cantecele populare nu sunt 100% creatie populara, culegatorii de floclor avand o mare contributie la forma lor pe care o stim acum (Vasile Alecsandri ori Petre Ispirescu). Deci...myth busted!

Codru-i frate cu romanul! - O fi fost, dar atunci vorbim de Codrii Cosminului (Stefan cel Mare vs. Ioan Albert), sau de codrul lui Eminescu, din poeziile sale. Acum, mai exista codri (se scrie cu un "i" in acest caz, ca e nearticulat), dar sunt din ce in ce mai putini si din ce in ce mai mutilati. Cam ca si cum i-ai face unui frate care te-a ajutat si te-a sprijinit in momentele grele. Ii mai tai o mana, un picior, ii scoti un ochi...lucruri care arata prietenia si aprecierea.Deci...myth busted.

Nu ni s-a spus insa niciodata ca romanul a fost vreun razboinic. Or fi fost vikingii (si urmasii lor), or fi fost urmasii triburilor germanice niscaiva neam de razboinici, dar in nici un caz romanii. Un mit din ce in ce mai plauzibil pare insa a se contura in acest sens: romanul razboinic. Se manifesta sub mai multe feluri: razboinicul luminii (cu lectura de capatai Coelho - Alchimistul), razboinicul de supermarket/hypermarket (care se manifesta cu predilectie in preajma sarbatorilor, dar si in orice sarbatoare legala, cand se plictiseste acasa ori cand sunt reduceri) si razboinicul manelelor (sustinut de titluri de CD-uri precum Categoria grea, Razboiul greilor sau Campionii Manelelor). Deci...myth confirmed!.
Razboinicul de hypermarket si-a dezvoltat abilitati speciale: un simt al "cozii" care merge mai repede, un simt ascutit al luptei cu cosul (plin) pentru fiecare milimetru de spatiu castigat in lupta pentru a ajunge la casa, precum si o rezistenta iesita din comun la ghionturi, coate in coaste ori alte agresiuni de acest gen.
Razboinicul manelelor nu si-a dezvoltat nimic. pentru ca nu are nimic, nici creier, nici bun simt. In schimb are boxe puternice. Nu el, ci masina.
Abia astept sa ii vad pe toti aceti razboinici in actiune, de 1 Mai (muncitoresc)!

4 comentarii:

  1. Anonim spunea...

    codrul o fi frate cu romanul, dar invers nu se intampla, pentru ca romanul se poarta in codru, literalmente ca in codru. probabil majoritatea care se duc la padure de 1 mai se gandesc ca e OK sa arunce gunoaiele in ceva rapa sau sa le ingroape sub frunze ca doara nu se vede.
    eu as interzice toata porcaria asta cu "iarba verde", pentru ca dupa ce o hoarda de mancatori de mici pleaca, ramane tot ars si murdar. as face locuri speciale pentru gratar, cu taxa, cu locuri amenajate de parcare. cine face gratare si altele in locuri neamenajate, amenda, tati. i should blog about this :p  

  2. Anonim spunea...

    desi sunt romanca, nu ma prea mandresc...ca suntem daci sau romani, asta nu conteaza, conteaza cum ne comportam, noi ca popor... comportamentul nostru lasa mult de dorit... ca suntem un popor de razboinici - atunci de ce (stiu ca e veche) la istorie invatam de bir si taxe si bla bla?... ca suntem o tara bogata - atunci de ce in Romania in inceput de secol 21 se moare de foame? iar de marii poeti...sa recunoastem ca nu prea multi au fost de origine romana...
    Sunt sincer dezamagita de nivelul populatiei din tara noastra... civilizatia se vede de jos, de pe sosele, trotuare,la gradini si parcuri, se urca apoi spre zidurile caselor (daca sunt ingrijite sau lasate in paragina...), privesti apoi oameni...apoi la cei care sunt alesi sau desemnati in functii de conducere... Iti lasa un gust amar cand vezi ca la 1km de granita e o alta lume, altii stiu sa fie curati, stiu sa-si dezvolte infrastructura, stiu sa se respecte, sa-si creeze o imagine pozitiva a tarii(vezi statiunile de pe litoralul bulgaresc, vezi oraselele unguresti...)dar noi nu putem...pentru ca inca noi traim in trecut...Degeaba sunt cativa care se lupta din rasputeri sa aduca tara asta la un nivel mai ridicat, daca marea masa nu intelege si se complace...celebra vorba romaneasca "lasa ca-i bine si asa, merge si asa"
    @thcgirl77....amendati si obligati sa curete toata zona respectiva...  

  3. Anonim spunea...
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.
  4. Anonim spunea...

    Ca suntem romani sau daci..nu spun nimc!Fiecare e ce vrea,ce simte...ce e in acord cu preopria sa gandire.Dar cand vine vb de "codru-i frate cu romanul" nu pot sa "nu spun nimc".Involuntar si cu tristete,totusi,ma abtin...oricum,sigur nu m-ar asculta nimeni.Poate doar codrul!!!  


 

Copyright Blogger Templates modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.